Copila de zapada - Eowyn Ivey

Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Autor: Eowyn Ivey
Titlul orginal: The Snow Child
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 2012
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2012
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Snow_Child
Romanul de debut al scriitoarei Eowyn Ivey, 'Copila de zapada' (2012) imbina admirabil atmosfera de basm a tinuturilor inzapezite din Alaska si realitatea dura a vietii de fermier intr-o regiune salbatica. Ajunsi la jumatatea vietii, Jack si Mabel se straduiesc sa isi cladeasca o viata noua in Alaska anilor 20, insa durerea pricinuita de lipsa copiilor adanceste prapastia dintre ei. La caderea primei zapezi din an cei doi construiesc o copila de zapada cu chip delicat, buze trandafirii si par balai iar a doua zi descopera cu uimire ca fetita de zapada a prins viata…

Despre Copila de zapada - Eowyn Ivey

In tinuturile indepartate din Alaska traia odata un cuplu in varsta care nu putea avea copii. Intr-o buna zi, pentru a-si alina batranetea si mahnirea, Jack si Mabel au construit un om de zapada cu chip de om si de atunci nu au mai fost singuri. Izolarea cabanei in care traiesc cei doi soti, gerul patrunzator si asprimea pamantului creeaza o atmosfera de basm, strapunsa pe alocuri doar de realitatea temporala. 
Instrainarea cuplului si indepartarea emotionala sunt resimtite indeosebi de Mabel, initial simtindu-se pierduta in salbaticia locului iar refacerea relatiei are loc treptat, la adapostul traiului chibzuit si al sperantelor pentru o recolta bogata. Intr-o inocenta joaca de copii prin zapada, ei traiesc clipe adevarate de bucurie la care nu mai visau de multa vreme. Aparitia misteriosa a Fainei, o copila de circa doisprezece ani, coincide cu prima zapada a sezonului si poarta cu sine aerul nedeslusit al tainelor tinuturilor inghetate. O fire romantica si visatoare, Mabel isi lasa imaginatia sa alunece in copilarie, atunci cand tatal sau ii citea basmul rusesc Snegurocika despre o fetita care se topea sub puterea dragostei. 
Viata celor doi soti se schimba in bine odata cu aparitia Fainei iar copila nu este singura, are o vulpe alaturi. Copila creste, devine o tanara frumoasa si ii atrage atentia lui Garrett, unul dintre fiii vecinilor. Intre Faina si Garret va incepe o relatie frumoasa de prietenie care se va transforma intr-una de iubire. Va si o nunta, la fel ca in basme.