Un veac de singuratate - Gabriel Garcia Marquez

-9%
Rao
Brosata (paperback)
57,99LEI 52,99LEI
Moldova
Brosata (paperback)
 
33,99LEI
-20%
Rao
Brosata (paperback)
40,99LEI 32,99LEI
Rao
Cartonata (hardcover)
 
36,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
35,99LEI
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
RAO Clasic
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Cien años de soledad
Limba primei editii: spaniola
Anul aparitiei primei editii: 1967
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1971
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/One_Hundred_Years_of_Solitude
'Un veac de singuratate' (1967) este romanul care l-a consacrat pe romancierul columbian Gabriel Garcia Marquez ca fiind unul dintre maestrii narativei contemporane, aducandu-i in anul 1982 Premiul Nobel pentru Literatura. Marquez isi inspira scrierea din orasul sau natal (Aracataca) si din casa bunicilor, locul unde si-a petrecut copilaria. Actiunea incepe la cativa ani de la intemeierea orasului Macondo, cand in familia Buendia abia aparuse a doua generatie; de aici povestea se intinde pana la a saptea generatie de Buendia.

Despre Un veac de singuratate - Gabriel Garcia Marquez

Romanul lui Gabriel Garcia Marquez se dezvolta pe doua planuri. Primul este reprezentat de istoria unei familii si a orasului in care locuieste vreme de peste un veac iar substratul acestei povesti constituie cel de-al doilea plan, respectiv al semnificatiilor care proiecteaza evenimentele intr-o poveste a reeditarii istoriei Columbiei si totodata o parabola a omului, de la revelatie la apocalipsa.
Macondo este numele orasului sud-american creat de Marquez, ce ia nastere atunci cand familia Buendia se stabileste in apropierea unui rau. Este o lume nou intemeiata, tanara si rupta de restul civilizatiei, unde omul traieste in tihna. Pe masura ce anii trec orasul creste, se transforma intr-o metropola si isi atinge culmea dezvoltarii. La final nu ii ramane decat sa decada, urmand ciclul obisnuit al vietii si tragand dupa el pe tot acest drum destinul familiei Buendia.
Jose Arcadio Buendia, stalpul familiei si cel care a intemeiat orasul traversand muntii, devine interesat de misterele universului atunci cand in oras soseste un grup de tigani. Astfel ca, de fiecare data cand acestia viziteaza Macondo, Jose Arcadio este cuprins de febra descoperirilor, isi face diverse planuri si se izoleaza de ceilalti, incercand cu incapatanare sa redescopere cate ceva. 
Romanul portretizeaza cele sapte generatii ale familiei Buendia care se dezvolta ca prezente epice, autorul imbinand totodata si detalii legate de propria viata si familie. Tema dragostei ar putea fi singura cale de salvare a umanitatii, daca aceasta nu ar sfida rigorile morale transformandu-se in ridicol. Redusa la nivelul de instinct, Garcia Marquez blameaza acest aspect al dragostei ca fiind un factor distructiv pentru civilizatia umana.