Doar Dumnezeu si noi - Michel Folco

Humanitas
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
-40%
Nemira
Cartonata (hardcover)
49,90LEI 29,99LEI
Humanitas
Brosata (paperback)
 
9,99LEI
Titlul orginal: Dieu et nous seuls pouvons
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1991
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1992
Editura la care a aparut: Humanitas
Wikipedia: https://fr.wikipedia.org/wiki/Dieu_et_nous_seuls_pouvons
'Doar Dumnezeu si noi' (1991) este un veritabil roman de aventuri cu nenumarate intorsaturi de situatie si personaje picaresti. In secolul XVII, la poarta manastirii Aveyron este gasit un prunc cu nasul taiat. Pana la varsta adolescentei preotul lacasului il incredinteaza pe micutul Iustinian familiei Coutouly, care il creste ca pe propriul fiu. Iustinian devine un tanar politicos si ager la minte insa refuza cu orice chip sa fie calugar, ceea ce ii complica viata. Din aventura in aventura, el se trezeste condamnat pe nedrept la douazeci de ani de galere. Exista oare o cale de scapare?

Despre Doar Dumnezeu si noi - Michel Folco

Da, exista o cale de scapare pentru Iustinian: cum baronia de Bellerocaille a ramas fara calau, temnicerul ii ofera in schimbul gratierii rolul de calau oficial. Astfel, tanarul devine Iustinian Pibrac, stramosul fondator al uneia dintre cele mai mari linii de calai din Franta.
Prima parte a romanului Doar Dumnezeu si noi surprinde tineretea protagonistului si modul in care ajunge in postura de a alege intre galere pe viata sau functia de calau al baroniei, in vreme ce a doua ii poarta pe cititori prin preajma Primului Razboi Mondial, cand in Franta mai exercita aceasta functie doar Executorul Inaltelor Lucrari din Paris. Urmasul lui Iustinian fusese obligat sa se retraga dupa douazeci de ani de practica, astfel ca in zorii unei noi lumi cititorii vor asista la stradaniile ultimului urmas al unei dinastii de calai de a-si salva si de a transmite noilor generatii valorile si traditiile in care el insusi fusese crescut. 
Sarcina este cu atat mai anevoioasa cu cat unul dintre copii pleaca spre o viata noua in America iar celelalt este rusinat de trecutul tatalui si al familiei sale, incercand cu toate puterile sa stearga de pe suprafata pamantului orice urma a mostenirii Pibrac.