Un port la rasarit - Radu Tudoran

-18%
Art
Cartonata (hardcover)
16,99LEI 13,99LEI
Arta Grafica
Brosata (paperback)
 
7,99LEI
Stoc epuizat
100+1 Gramar
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Lucman
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Art
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Socec
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
100+1 Gramar
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Socec & ...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Socec & ...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Un port la rasarit
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1941
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1941
Editura la care a aparut: Socec & Co.
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Tudoran
A doua carte si romanul de debut al scriitorului roman Radu Tudoran, 'Un port la rasarit' (1941) s-a bucurat de un mare succes la public, nu doar pentru calitatea literara deosebita dar si pentru ca autorul plaseaza actiunea in orasul de frontiera Cetatea Alba, din sudul Basarabiei interbelice romanesti.

Despre Un port la rasarit - Radu Tudoran

Un port la rasarit este prezentat la persoana I de insusi protagonistul romanului, un tanar inginer venit din Bucuresti la Cetatea Alba pentru a instala un generator la Uzina Electrica a polonezului Igor Ronsky. Desi soseste plin de initiativa, energie si putere de munca, se va lovi de indiferenta si mediocritatea localnicilor, inclusiv a sefului uzinei. 
In acest mic port uitat de lume timpul se scurge incet, oamenii sunt plictisiti, in fiecare zi au loc aceleasi evenimente iar pe strazi se zaresc aceleasi chipuri pasive. Tanarul ajunge in scurt timp sa se identifice cu basarabenii de la Cetatea Alba care foloseau licorile alcoolice ca pe un analgezic in orice moment al vietii si incepe sa duca o viata tumultoasa stropita cu bautura si aventuri cu numeroase femei. 
Dupa cateva luni traite astfel, inginerul este cules de pe strada de catre comandorul Maximov (seful tuturor porturilor din zona), care il lecuieste de bautura si ii deschide perspectivele catre o alta preocupare: navigatia. Comandorul avea un iaht numit Ludmila, ce fusese al fiicei sale care s-a inecat la saisprezece ani iar de atunci vasul nu a mai iesit in larg. Cei doi il restaureaza, il redenumesc Miladul si dupa ce inginerul invata toate tainele navigatiei, pornesc de-a lungul Limanului. 
Se opresc la statiunea climaterica Bugaz, unde inginerul o cunoaste pe frumoasa Nadia, venita aici cu familia. Cei doi se indragostesc, petrec toata vara unul langa celalalt, hotarasc sa ramana impreuna pentru totdeauna si sa plece pe mare. Insa o tragedie are loc: in timpul unei furtuni pe mare si pe ruta Sulina - Bugaz, Nadia se ineaca. Desi tanara era campioana la inot si iubea marea, sortii fac ca vasul sa se loveasca de o geamandura cand se apropiau de plaja din Bugaz iar Nadia sa se loveasca si trupul ei sa se piarda pe mare. 
Moartea tinerei cauzeaza si moartea spirituala a inginerului. Barbatul se reintoarce in oraselul de la Limanul Nistrului si la viata pe care o avea inainte de a o cunoaste pe frumoasa Nadia.